Ottos geografi noter til HF
Q and A til geo
Fik du lært det det skulle ... ?

Q & A til Erhvervsgeografi

Har du tjek på erhvervsgeografien...?

Spørgsmålene her referer til centrale dele af pensumet i erhvervsgeografi på Frederiksberg Hf kursus (FHF).

Har du fulgt undervisningen i geografi på FHF skulle du gerne kunne svare på de fleste af disse spørgsmål efter undervisningen på 1. HF. *

Indhold:

    Teori

  1. Hvad menes der med de tre hovederhverv : primære, sekundære og tertiære erhverv?

    • Primære = de råstofsudvindende erhverv (landbrug, fiskeri, skovbrug og minedrift)
    • Sekundære = de råstofsforarbejdende erhverv (Industri og håndværksvirksomheder)
    • Tertiære = Omsætnings- og service erhverv. (transport, administration, handel og service)

    Fouraties model

  2. Hvordan skal Fouraties model over erhvervsudviklingen læses?

    Først er landbrugserhvervet dominerende (landbrugssamfundet)
    - siden følger industrien (industrisamfundet) og
    med tiden falder også beskæftigelsen i industrien, mens flere og flere er beskæftiget i de tertiære erhverv (Informationssamfundet)
  3. Hvordan måles almindeligvis et lands økonomiske velstand?

    Med BNP - Bruttonationalproduktet = værdien af et lands produktion af varer og tjenesteydelser
  4. Hvilken sammenhæng (korrelation) er der mellem antal beskæftigede i landbruget og et lands velstand (BNP) ?

    Jo flere % af arbejdsstyrken der er beskæftiget i landbruget , jo lavere BNP
  5. Hvad er forklaringen på at landbrugssamfund ofte er lavindkomstlande?

    Fordi landbruget producerer råvarer som ikke er forarbejdet - og derfor er værditilvæksten lille og dermed BNP

    Landbrugets nyere historie

  6. Nævn nogle vigtige følger af landboreformerne i 1780'erne ?

    De tidligere fæstebønder blev selvejere - dvs. selvstændigt erhvervsdrivende

    Bønderne fik samlet jorden i ét sammenhængende stykke

    Landbrugsproduktionen steg -> faldende dødelighed + eksport af fødevarer til England og TYskland

  7. Hvilken omlægning af landbrugsproduktionen skete efter 1870'erne?

    pga kornkrisen omlagde landbruget produktionen fra vegetabilsk (korn) til animalsk produktion

    <=> større værditilvækst + danmarks industrialisering med mejerier og slagterier og anden fødevareindustri

    Dansk landbrug - strukturudviklingen

  8. Hvad menes der med begrebet strukturudvikling?

    De vigtigste ændringer i landbruget siden 1950'erne - herunder:

    færre men større landbrugsbedrifter

    Færre beskæftigede pga mekanisering / automatisering

    Stigende specialisering

  9. Hvad menes der med specialisering i landbruget ..?

    At landmanden koncentrerer sig om et enkelt produkt ; enten korn eller svin, malkekøer eller kødkvæg etc
  10. Giv eksempler på mekanisering og automatisering i landbruget ..?

    Mekanisering: traktoren, mejetærsker, malkemaskiner

    Automatisering: malkerobotter, automatisk fodringsanlæg, automatisk udmugning fra staldene

  11. Hvad menes der med arbejdsproduktivitet ?

    Produktionen pr ansat / time
  12. Hvad menes der med arealproduktivitet?

    Produktion pr arealenhed - f.eks kg pr hektar
  13. Hvorfor har de priser som landmanden får for sine produkter været faldende over tid?

    1) det er uforarbejdede råvrer , og som sådan mindre værd end de forarbejdede varer (redskaber mv. ) som landmanden skal købe (= Det forringede bytteforhold mellem landbrugs - og industrivarer)

    2) produktionen af landbrugets råvarer er steget hurtigere end efterspørgslen = udbud > efterspørgsel -> prisfald

  14. Hvad opnår landmanden ved at få mere jord og / eller flere og flere dyr i besætningen..?

    Stordriftsfordele - dvs. at omkostningerne pr produceret enhed ( kg. korn, kød, mælk) reduceres
  15. Hvad menes der med begrebet 'produktionsfaktorer'.?

    De faktorer som bidrager til produktionen - dvs.

    Jorden, arbejdskraften og kapitalen (investeringer i maskiner og hjælpemidler)

  16. Hvilken produktionsfaktor var dominerende i landbruget i 1950?

    Arbejdskraften - man taler derfor om et 'arbejdsintensivt' landbrug
  17. Hvilken produktionsfaktor var dominerende i landbruget i dag?

    Kapitalen - altså de store investeringer i bygninger, jord, maskiner m.v.

    man taler derfor om et 'kapitalintensivt' landbrug

  18. Beskriv strukturudviklingen i dansk landbrug udfra nedenstående tabel - anvend ovenstående begreber

    Strukturudviklingen i dansk landbrug 1950-2010
  19. Hvorfor er mælkeproduktion stort set uændret siden 1970?

    pga. mælkekvoter fra EU - altså et loft for hvor meget mælk de enkelte lande må producere.

    Kvoterne er lavet for at holde mælkepriserne oppe på et vist niveau - af hensyn til mælkeproducenterne .

  20. Hvad anvendes størstedelen af markernes afgrøder til ?

    Foder til husdyrene ...
  21. Hvorfor er høstudbyttet størst på øerne og i Østjylland ?

    pga. af lerede jorde - holder bedre på vand og næringsstoffer

    Sønderjylland, vest og nordjylland har sandede jorde som er mindre frugtbare

  22. Hvor i Danmark er husdyrproduktionen koncentreret ?

    på de sandede jorde i Sønderjylland, vest og nordjylland
  23. Nævn nogle positive konsekvenser af strukturudviklingen i dansk landbrug ..?

    • Stigende produktion
    • øget landbrugseksport og valutaindtjening
    • beskæftigelse i fødevareindustrien
  24. Nævn nogle negative konsekvenser af strukturudviklingen i dansk landbrug ..?

    • udledning af kvælstof til vandmiljøet
    • stigende indhold af pecticider i vandmiljø og afgrøder
    • dårligere pladsforhold for husdyrene
    • pencilinrester i svin -> udv. af resistente bakterier
  25. Giv eksempler på indholdet af Vandmiljøplanerne . ..?

    • Grønne marker ( dvs. vinterafgrøder)
    • Gylletanke
    • Braklægning af jorden
    • Harmonikravet
    • Randzoner

    Det globale fødevareproblem

  26. Hvad er den egentlige årsag til verdens fødevareproblemer..?

    Fattigdom ... ikke at have råd til at købe fødevarer

    Ovenstående figur: Hvad er karakteristisk for arealanvendelsen af verdens landbrugsarealer..?

    at mere end 3/4 dele af landbrugsjorden anvendes til produktion af foder eller græsningsland for husdyrene
  27. Ovenstående figur: Kan verdens landbrugsareal udvides - i givet fald ; hvor?

    ja - man kan fælde mere skov - primært i de tropiske områder (regnskov)


    Ovenstående figur: Hvilket problem illustrerer figuren?

    at befolkningstilvæksten fører til et et stadig mindre landbrugsareal pr indbygger.
    = befolkningspresset på jorden stiger.
  28. Hvad krav stiller ovenstående derfor til landbruget ?

    at arealproduktiviteten (høstudbyttet pr hektar) øges
  29. Hvad er hovedindholdet i Den Grønne Revolution ?

    at arealproduktiviteten (høstudbyttet pr hektar) øges, gennem anvendelse af

    Kunstgødning, pesticier, kunstvanding og nye forædlede kornsorter



    Vegetabilsk eller animalsk produktion

    Konvertering (omdannelse) af vegetabilske Kcal og proteiner ( i foder) til animalske fødevarer
  30. Hvad fortæller ovenstående tabel om den animalske fødevareproduktion ?

    at der sket et tab af kalorier og proteiner ved omdanelse af vegetabilske afgrøder til animalske fødevarer
  31. Hvilke typer af animalske fødevarer har h.h.v. det største og mindste energitab i Kcal. ?

    størst for oksekød ( 97 %) og mindst for mejeriprodukter (60%)
  32. Hvordan kan man argumentere for at en overvejende animalsk baseret kost ikke er bæredygtig - ja ligefrem umoralsk?

    • produktion af husdyrfoder beslaglægger store landbrugsarealer som kunne brødføde langt flere mennesker med vegetabilske fødevarer
    • husdyrproduktionen kræver stort vandforbrug
    • husdyrproduktionen skaber vandmiljøet - naturgødning fra husdyrene
    • husdyrproduktionen udleder store mængder drivhusgasser (metan , Co2) -> global opvarmning
    • husdyrproduktionen er forbundet med dyremishandling
    • FOr stort kødforbrug er ikke godt for vores sundhed (mættet fedt)
  33. Hvilke alternative fødevareressourcer skal vi måske bruge i fremtiden..?

    insekter, orme og larver, tang, kunstigt fremstillet kød osv.


Til toppen